Hoe stond het met de mogelijkheid om de dagelijkse boodschappen te doen in de wijk Ezinge nadat vanaf 1938 de eerste huizen werden gebouwd? In de Ezingerbuurt waren ooit een tweetal winkels, die beide jarenlang in een behoefte voorzagen, maar op den duur werden verdrongen door de grote supermarkten.

Op de hoek van de Violenstraat en de Ezingerweg was de groentezaak van Kuik gevestigd. De zoon van Kuik hielp altijd mee in de zaak. Het was een nieuwe winkel met woning.

Vlak daarnaast op de hoek van de Ezingerweg en de Anjelierstraat was de kruidenierszaak van Abe Boekholt en zijn vrouw Klaasje. De eigenaar haalde wekelijks bij zijn klanten aan huis de boodschappenboekjes op. Daarin schreven de huisvrouwen wat ze die week nodig hadden. Ook kruideniers uit de stad zoals De Gruyter, Zijlstra en ook Spijkerman kwamen naar Ezinge om de boekjes op te halen. Eén of twee dagen later werden dan de bestelde boodschappen thuis bezorgd. In onze tijd komt dat ook weer voor. Alleen zijn de boodschappenboekjes ingeruild voor een webpagina op internet.

Jarenlang hebben beide winkels voorzien in een behoefte, maar net als met zoveel andere buurtsupers en groentehandelaren zijn ook zij opgeslokt door de grootgrutters. Beide panden hebben nu een woonbestemming.