Foto: Archief Stichting Oud Meppel – De feestelijke ingebruikname van sportpark Ezinge

Aan het eind van de Leliestraat, op de plaats waar nu het clubgebouw van Buurt- en Speeltuinvereniging Ezinge staat, bevond zich eerder de toegang tot sportpark Ezinge. Voor de opening van het sportpark in 1950 kwam een grote groep notabelen bijeen o.a. burgemeester Kleijn, Barend Hartsuiker, wethouder Broers, wethouder Schuring, Willem Richter (chef 2de afd.) mr. H.K. de Langen, Bob Lier en Oebele van der Weide. De mannen staan op het terrein van Alcides aan de Leliestraat. Je kwam op het voetbalveld door een grote poort en daar was ook de kassa van Alcides. In de poort hing een luidspreker.

De entree tot het terrein bestond uit twee houten gebouwen met daartussen een karakteristieke overdekte doorgang naar het veld van Alcides dat afgesloten kon worden door houten hekken. Een slecht maar bar gezellig veld met aan één zijde betonnen palen waar planken op lagen die zitplaatsen vormden. Aan het eind van het veld stond het gezamenlijke kleedgebouw van Alcides en MJV, het latere FC Meppel. In de twee houten gebouwen zat rechts de kantine van Alcides. Links aan het eind van een klein gangetje was een grotere zaal, waar feesten en partijen konden worden gegeven. Later vond de judovereniging MOTO (Meegeven Om Te Overwinnen) er onderdak. Ook was er in de jaren zestig de Jeugdsoos De Kafferkraal van Jelle van der Kolk. Het MJV veld lag zuidelijk van het Alcides terrein en was bereikbaar via een weggetje aan het eind van de Ezingerweg, waar ook een kassahokje stond.

In verband met de uitbreiding van de NCZ is Alcides in 1959 verhuisd naar het huidige hoofdveld waar in 1968 een eigen clubhuis werd geopend aan de Ambachtsweg. De houten gebouwen werden gesloopt.

Buurt- en Speeltuinvereniging Ezinge, opgericht op 29 mei 1984, bouwde er jaren later een clubgebouw. De vereniging is de opvolger van Speeltuinvereniging Oost End die vele jaren een eigen speeltuin had in het hart van Ezinge. Dat terrein is nu toegevoegd aan de openbare ruimte en bevat nog steeds een aantal speeltoestellen. Het eerste onderkomen na de afbraak van het speeltuingebouwtjes was in een noodlokaal van de voormalige Ezingeschool.