Sinds 1913 heeft Scouting onderdeel uitgemaakt van het verenigingsleven in Meppel. In 1940 werd de Roelof van Munster groep opgericht waar uiteindelijk Scouting Meppel uit is voortgekomen. In augustus 1996 werd de ‘Hopman Kwant Basis’ aan de Blankensteinweg in gebruik genomen. Dit is nog steeds de thuishaven van Scouting Meppel. Er wordt gekeken naar een uitbreiding van het terrein, maar ook naar een extra gebouw waar de waterscouts zich kunnen vestigen.

Foto uit 1913 van de eerste padvindersgroep in Meppel.
Foto: Archief Stichting Oud Meppel.

Na de oorlog bloeide de Scouting weer op. Er kwam ook padvinderij voor meisjes, opgericht door Mevr. Krul-Aarden. Al gauw kwamen er opsplitsingen in een open groep, een christelijke groep en een katholieke groep. Nog later ontstond er ook een groep van het Leger des Heils. De verschillende groepen kwamen op verscheidene plaatsen bijeen. Na de oorlog werd de naam van de openbare Hunengroep veranderd in Hopman Kwantgroep, dit was ter ere van Hopman Kwant die in de oorlog door de Duitsers gefusilleerd is. De samenwerking tussen de Hopman Kwantgroep en de Roelof van Munster groep is altijd goed geweest. Uiteraard met de nodige rivaliteit, maar veel dingen werden samen gedaan zoals het Sint Jorisfeest, de 4 mei herdenking en de diverse revues en uitvoeringen. De Roelof van Munstergroep bezat daarnaast nog een kleine blokhut in de Witte Bergen (IJhorst) waar zeer veel gebruik van is gemaakt.

Olave Baden-Powell bracht in 1946 een bezoek aan Meppel. Nadat de burgemeester haar had welkom geheten mocht de weduwe van Scouting oprichter Lord Robert Baden Powell, een fantastische zanghulde van honderden padvinders uit de gehele regio in ontvangst nemen. Vervolgens nam ze een defilé af vanaf het balkon van Ogterop. Tot slot  ging zij bij de Scouting in Meppel kijken. Foto: archief Stichting Oud Meppel.

Na diverse omzwervingen kwam er in 1977 een echt eigen gebouw aan de Makaystraat. Toen werden de jongens en de meisjes samengevoegd onder de naam “Scouting Meppel”. Dit was op 30 augustus 1977.

Scouting Meppel doet mee aan veel landelijke activiteiten. Zo staat er bijvoorbeeld elk jaar weer een prachtige Jamboree on the air-toren op het grasveld voor het gebouw. Ook Sint Jorisdag, de Nationale Scoutingdag en de Jamborees ontbreken niet op de agenda van Scouting Meppel.

De acht speltakken gaan iedere zomer op zomerkamp. Soms zijn het gezamenlijke kampen maar meestal gaat iedere speltak naar een aparte locatie. De welpen, kabouters en scouts blijven bij deze kampen meestal in Nederland. De RSA en Fustus Durus Stam zoeken meestal een locatie op in het buitenland.