Foto: Archief Stichting Oud Meppel

De Rumptigerbrug over de Hoogeveensche Vaart was jarenlang één van de weinige voor autoverkeer mogelijke toegangswegen tot de nieuwe wijk Oosterboer (bebouwing op de achtergrond). De brugwachter woonde in de tot woonschip verbouwde Groninger bolpraam achter de draaibrug. Duidelijk is te zien hoe smal de doorvaartopening van de brug was, hooguit 5,50 m. Toch moest tot 1987 alle vrachtvaart van en naar Hoogeveen en verder hierlangs; vele tienduizenden schepen hebben in de loop der jaren deze brug (die tot 1925 een ophaalbrug was) gepasseerd.

De brug was enkelbaans. Er ontstonden dan ook nog wel eens conflicten tussen automobilisten over wie voorrang had. Vanaf 19 maart 1988 was geen scheepvaart meer mogelijk door dit deel van de Hoogeveensche Vaart. De Rumptigerbrug zou in 1990 gesloopt worden…

De Rumptigerbrug over de Hoogeveensche Vaart

De Oosterboerweg eindigt tegenwoordig op deze plek nogal vrij abrupt. Het fiets- en wandelpad dat na het inrichten van de nieuwe woonwijk is aangelegd, voert richting Brandemaat. Vroeger was de Rumptigerbrug naast de Blankensteinweg, de belangrijkste ontsluitingsweg van en naar Meppel. Aan de oostzijde kon de buurtschap bereikt worden via de Oosterboerseweg.