De reeds in verval geraakte boerderij De Ramhorst of Kleine Ramhorst aan de Blankensteinweg in de Oosterboer. De drie bomen voor de boerderij zijn een duidelijk herkenningspunt.

Foto: Archief Stichting Oud Meppel

In december 1985 is deze boerderij, die op de Rijksmonumentenlijst stond, moedwillig door de gemeente vernield om af te kunnen breken. De gemeente Meppel is daar op 8 juni 1988 ook voor veroordeeld. Bovenstaande foto is genomen eind oktober 1988 een week voordat in de Ramhorst in de nacht van 4 op 5 november 1988 door nimmer opgehelderde oorzaak brand uitbrak.

Bewoners van het Waardeel kijken uit op het plantsoen waar eerst de boerderij De Ramhorst stond. Enkele bomen uit die tijd staan er nog.

De Ramhorst is van oorsprong een middeleeuwse pachthoeve van het kapittel van Sint Pieter in Utrecht. In 1414 wordt de hoeve in pacht uitgegeven aan Bette Roeloffsdochter te Vaert. Van de boerderij is dus niets meer over. De monumentale boombeplanting van het erf van de Ramhorst is opgenomen in de wijk Oosterboer en is cultuurhistorisch van belang.

Foto: Archief Stichting Oud Meppel – Boerderij de Ramhorst in de jaren vijftig