Foto: Archief gemeente Meppel –Tekening uit 1956 van het sportpark, het veld van Alcides ligt dan nog aan de Leliestraat.

Halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw vat Meppel het plan op een centraal sportpark in te richten. Aanvankelijk wordt gekeken naar een locatie ten noorden van de Ceintuurbaan, waar nu de Zeeheldenbuurt ligt. Eind 1937 wordt de keuze voor dat terrein losgelaten en zal het tot na de oorlog duren voor de plannen weer opgepakt worden. Het terrein waar Alcides voetbalt, de Bult, bij de kaapbruggen wordt aangewezen voor industrie.

De gemeente laat het oog vallen op een deel van Ezinge, tussen Resedastraat en Rijksweg 32, dat eigenlijk bestemd is voor woningbouw. Omdat de spoorwegovergang in de Hoogeveenseweg teveel hinder opleverde wordt Ezinge niet volgebouwd en wil de gemeente op de resterende gronden een sportpark realiseren. Twee ingediende ontwerpen voor het sportpark krijgen geen goedkeuring van de gemeenteraad. Een speciaal ingestelde raadscommissie voegt de goede elementen uit de plannen samen en daarmee wordt een akkoord bereikt.

Foto: Archief Stichting Oud Meppel – het nieuwe Alcidesveld met kantine, vergaderruimte en buurthuis aan de Leliestraat in 1950.

In 1950 wordt sportpark Ezinge geopend. Er is plek voor Alcides met een kantine en ingang aan de Leliestraat naar een knus veld. Zuidelijk daarvan krijgt MJV (het latere FC Meppel) een eigen veld. Die club speelt tot dan op een veld aan de Werkhorst. Het kleedgebouw tussen beide velden op Ezinge wordt gezamenlijk gebruikt.

MSC blijft aanvankelijk nog voetballen op het terrein achter Ogterop. Tussen Weerdstraat en Marijkestraat. Ook hockeyvereniging MHV, korfbalclub MKC (latere Meko) en de honk- en softbalvereniging Blue Devils gaan op Ezinge spelen.

Als de NCZ uitbreidingsplannen heeft, werkt de gemeente mee door het aanleggen van een hoofdveld met tribune aan de Resedastraat (later Ambachtsweg). Alle drie Meppeler clubs gebruiken dit veld voor wedstrijden van hun vlaggenteam. MSC realiseert een kantine aan de ingang van het veld. De toegang van het hoofdveld is dan nog aan de noordkant, vlakbij de Hoogeveenseweg.