Foto: Archief Stichting Oud Meppel – Het bedrijfspand van de farmaceutische industrie Reese en Beintema Interpharm NV aan de Hoogeveenseweg. Rechts de schoorsteenpijp met het opschrift RBI.

In 1885 werd in Meppel aan de Heerengracht de firma Schatens en Reese opgericht en later omgedoopt in Reese en Beintema. Willem Albertus Beintema bemoeide zich voornamelijk met de technische en commerciële leiding van het bedrijf. Jan van der Weerd kocht na het voltooien van zijn apothekersopleiding in 1911 de farmaceutische fabriek van Beintema. Door zijn farmaceutische instelling ging het bedrijf ertoe over het assortiment fors uit te breiden. Onder zijn leiding vond verhuizing plaats van de Heerengracht naar de Hoogeveenseweg 5. Jan van der Weerd gaf tot zijn dood in 1948 leiding aan het bedrijf.

Jarenlang genoot de farmaceutische fabriek van Reese en Beintema landelijke bekendheid als producent van (meest) plantaardige geneesmiddelen als stropen en tincturen.

Op de foto het inpakmagazijn van Reese en Beintema; achter de toonbank Roelof Gerrits en er voor Piet Meijer.

Naast het verwerken van kruiden handelde het bedrijf in specialité’s, een generiek geneesmiddel met dezelfde werkzame stof als het originele geneesmiddel.

Vanaf 1948 ontstond een onzekere periode met talrijke overnames. Reese en Beintema-Interpharm – later Interpharm – werd groothandel. Henk Meppelink, directeur van Reese en Beintema, was een bekende in de Meppeler sportwereld. Hij was 32 jaar voorzitter van voetbalvereniging Alcides.

Naast Reese en Beintema kende Meppel nog twee andere farmaceutische fabrieken: Verapharm, een bedrijf voor veterinaire geneesmiddelen aan de Ceintuurbaan en het bekende Brocades Stheeman aan de Stationsweg.

Reese en Beintema-Interpharm verhuisde rond 1980 naar de Oliemolenweg op industrieterrein De Oevers, waarna de gemeente de opstallen kocht. De fabriek werd in 1986 afgebroken. Na afbraak en zuivering van de grond, vond in 1988 de verkoop plaats aan de Humanistische Bouwstichting Bejaardenhuisvesting te Amsterdam. Architectenbureau Zondag uit Hoogeveen maakte een bouwplan voor 66 woningen in vijf bouwlagen met in hoofdzaak uitzicht op het zuiden en parkeren aan de noordkant van het appartementencomplex dat de naam De Meeuwenborgh kreeg. De woningen kwamen eind 1989 voor verhuur gereed.