Hoe leuk kan het zijn? Paardrijden dichtbij huis in de Oosterboer. Veel kinderen hebben hier al kennis gemaakt met de beginselen van het paard- ponyrijden. Manege Oosterboer biedt daarvoor volop gelegenheid; je kunt rijden op een pony van de manege of op je eigen paard. De manege biedt pensionplaatsen voor pony’s en paarden. Na afloop van de les kan je je pony verzorgen en als je dat leuk lijkt mag je vast vaker komen om in de stallen te helpen. Zomers zijn er paardenkampen in en rond de manege. Bij manege Oosterboer is genoeg ruimte voor jong en oud om recreatief of professioneel paard te rijden. De lessen vinden plaats in de binnen- of in de buitenbak. De buitenlessen zijn niet alleen voor de paardenliefhebbers een mooi gezicht. De paarden doen denken aan vroeger tijden toen de boeren in de Oosterboer voor het vervoer waren aangewezen op paard en wagen. De manege is de thuishaven van de Ponyclub Meppel en de Landelijke Rijvereniging Meppel.

Foto: Archief Stichting Oud Meppel

De boerderij, die hoort bij de manege aan de Oosterboerweg, is een Rijksmonument en stamt uit de tweede helft van de 19e eeuw (circa 1860).

Enkele kenmerken van de boerderij zijn:

  • Het wolfsdak, deels met pannen, deels met riet gedekt. Een wolfsdak of wolfdak is een zadeldak met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden. Een wolfsdak is goed bestand tegen windstoten en heeft een sierlijke uitstraling. Het afschuinen van een dak wordt afwolven genoemd.
  • De voorgevel met ingezwenkte lijstgevel. Een ingezwenkte lijstgevel is een kwartcirkelvormige vorm. Op de foto te zien aan de linker en rechterkant van de gevel. Boven de inzwenking ontbreekt de lijst.
  • Vensters met zesruits schuiframen.
  • De deuromlijsting bevat pilasters. Een pilaster is een rechthoekige muurverzwaring die minder dan zijn breedte voor de gevel uitsteekt. Een pilaster heeft geen dragende functie en is dus decoratief. In veel gevallen als verwijzing naar de zuilenordes uit de klassieke oudheid.

Foto: Archief Stichting Oud Meppel – Aan de Oosterboerweg 27, tegenover de manege, staat een grote boerderij. Het is een kop-rompboerderij uit 1931 met een prachtig voorhuis. Het is geen Rijksmonument.