Een bloem in de bloemenbuurt

Ezinge is een woon- en werkbuurt gelegen aan de oostzijde van Meppel tussen de spoorlijn en de snelweg A32 en tussen de Hoogeveensevaart en de Reest, waarbij de eerste woningbouw al in de jaren dertig is gerealiseerd. De woonstraten in Ezinge zijn genoemd naar bloemen en het wordt daarom ook wel de bloemenbuurt genoemd. Het is een redelijk hechte woonbuurt. Daarnaast bevinden zich in dit gebied de sportterreinen van de voetbalverenigingen Alcides, MSC, FC Meppel en atletiekvereniging de Sprinter en sinds enkele jaren ook de scholengemeenschap Stad en Esch en het Drenthe College.

De wijk ontleent zijn naam aan Eesinghe; een buurtschap van een aantal boerderijen die in de nabijheid zijn gelegen op een verhoging in het landschap langs de prachtig slingerende grensrivier de Reest. Het kunstwerk kreeg daarom de naam “Ezinge”.

 

Het kunstwerk

Het beeld van het kunstwerk vindt zijn oorsprong dan ook in het bovengenoemde. Het straalt een bloemvorm uit, kelkachtig, maar ook iets van een trofee vanuit het sportieve oogpunt. Het beeld is gerealiseerd in gegalvaniseerd massief staal met zijn kenmerkende gevlekte uitstraling en met vijfhoekige kenmerken.

Het van oudsher in de wijk Ezinge gevestigde en gerenommeerde bedrijf Gebr. Sterenberg (GS) heeft het kunstwerk voor het grootste deel gerealiseerd. Dit betrof de engineering, het laten maken van vijfhoekige staven, het laswerk, het laten galvaniseren en het plaatsen van het kunstwerk op de fundatie ter plaatse. Dit bedrijf maakt normaliter heel specifieke toepassingen op het gebied van vrachtauto’s, zoals laadbakken, aanhangwagens, etc. Het bedrijf is zeer innovatief, biedt maatwerk en gaat geen technische uitdagingen uit de weg.

Het grondwerk en de herinrichting van het terrein direct rondom het kunstwerk is in nauw overleg met de gemeente gerealiseerd door RK Multidiensten uit Meppel.

 

De ontwerper

Het ontwerp van ‘Ezinge’ is van Hendrik Klunder, geboren in Ruinen (1949) en al jaren wonende in de Oosterboer in Meppel. Van oorsprong bouwkundige is hij in 2000 begonnen met het schilderen van aquarellen en dan vooral in abstracte vormen. Sinds een aantal jaren zijn daar ruimtelijke vormen in hout in verschillende grootten bijgekomen en dan met name in vijfhoekige vormen.

Dit komt doordat hij getriggerd raakte door een artikel over een Duitse wiskundige die in 1918(!) vijf vlakvullende vijfhoeken had ontdekt. Sinds die tijd zijn er nog tien door andere wiskundigen ontdekt en sinds kort is ook bewezen dat er met deze vijftien niet meer bijkomen. In alle huidige werken van Klunder komen deze vijfhoekige elementen in verschillende gedaanten terug.

Zijn handtekening is meestal zijn voornaam en in dit geval de letter “H” in de vorm van het betreffende “rune” teken.

 

Financiële steun

De realisatie van het kunstwerk is mogelijk geworden dankzij de financiële steun van Stichting Waarborgfonds Meppel, Stichting Burgerweeshuis Meppel, Stichting Cultuurplatform Meppel, gemeente Meppel en Wijkplatform Oosterboer Ezinge.