Foto Archief Stichting Oud Meppel – Café Onder de Linden

Op de hoek van de Ezingerweg en de Hoogeveenseweg stond Café Pol van Albert Pol, die het had overgenomen van zijn vader Klaas Pol. De lindebomen stonden voor het café en gaven schaduw aan het terras. Later nam Chris Knoop de zaak over waarna de naam veranderde in ‘Onder de Linden’. Pol en zijn vrouw gingen toen wonen in het eerste huis van het blokje nieuwbouw op de hoek met de Violenstraat. Naast en achter het café waren stallen deze waren vroeger voor paarden en wagens, later voor auto’s van specerijenbedrijf Verstegen, en daarachter was een rij garages voor particuliere auto’s.

Het café van Knoop ontleende zijn naam aan de leilindes voor het pand. De takken worden geleid met behulp van een houten of metalen constructie met spandraden of roeden, waar de tak met binddraad aan vastgebonden is. Na een aantal jaren kan die constructie weggehaald worden en de takken blijven daarna gewoon horizontaal uitstaan.

Tegenwoordig staat op de plaats van het café het appartementencomplex de ‘Meeuwenborgh’. Pal naast de Bekinkbaan aan het begin van de Ezingerweg staat nog één van de lindebomen die voor het café stond.

Hans Knoop, de zoon van Chris, was vanaf de jaren zeventig tot 2019 uitbater van Eetcafé ‘De Beurs’ in het centrum van Meppel.

Foto: Archief Stichting Oud Meppel – Fietsers op de Ezingerweg ter hoogte van Café Pol, later Café Onder de Linden van Chris Knoop