Boerderijen aan de Blankensteinweg omstreeks 1960.
Nu grenzen beide boerderijen aan de huizen van de Kluft en De Bloemen.
Foto: Archief Stichting Oud Meppel
Op veel locaties in de Oosterboer zijn cultuur historische elementen opgenomen. Dit zijn landschappelijke groenelementen, maar ook historische wegstructuren en individuele boerderijen en erven. De Blankensteinweg ontleent zijn naam aan de boerderij Blankenstein en liep oorspronkelijk vanaf Rechteren in de Haveltermade via het Jufferenpad naar het oosten. Het was een kerkepad dat door de ‘juffers’ van havezate Vledderinge in de Oosterboer werd gebruikt om de kerk in Meppel te bezoeken. De weg is nu onderdeel van de veel gebruikte langzaam verkeersroute door de wijk via het viaduct over de A32 naar het centrum van Meppel.
Aan de Blankensteinweg liggen nog enkele boerderijen die in de huidige Oosterboer zijn ingebouwd en hun oorspronkelijke functie hebben verloren. De twee boerderijen op de foto hierboven werden geheel ingebouwd in de nieuwe wijk Oosterboer.
Aan de Blankensteinweg op nummer 51 bevindt zich verscholen tussen bomen en struiken een Rijksmonument. De voormalige boerderij is gebouwd in de 18e eeuw. Speciale kenmerken zijn vlechtingen in de voorgevel en een hoog rieten wolfsdak. Typisch voor een wolfsdak zijn de afgeschuinde vlakken op de korte zijde(n) van het dak. De boerderij is niet te bezichtigen. De Oosterboer telt vier Rijksmonumenten. In alle gevallen gaat het om voormalige boerderijen die nu als woonboerderij in gebruik zijn. In 1555 telde de Oosterboer zestien erven.
Zwarte pad
De Blankensteinweg werd vroeger ook wel zwarte pad of zwarte wegje genoemd. Het ontleende deze naam aan de zwarte sintels waar de weg mee werd verhard. De sintels waren een restproduct afkomstig van de Meppeler gasfabriek aan de Gasgracht waar met behulp van cokes gas werd gemaakt voor de stadsverwarming. In de jaren tachtig werd de weg geasfalteerd.