Welkom

Welkom op de internetpagina van de werkgroep Duurzaam Oosterboer. Hier willen wij je informeren over onze activiteiten, samenwerking met andere duurzaamheid nastrevende niet-commerciële partijen en ontwikkelingen in de markt.
Dit in het kader van duurzaamheid, energiebesparing en de stappen naar aardgasloos wonen.

Inhoudsopgave

We stellen ons voor

De werkgroep Duurzaam Oosterboer bestaat uit enthousiaste vrijwilliger leden:

 

 

 

 

Terug naar inhoudsopgave

Doelstelling

Een Duurzame wereld begint bij je zelf.
Als werkgroep Duurzaam Oosterboer willen wij ons dan ook inzetten voor verduurzaming van onze wijk door het beperken van het energieverbruik. Op termijn naar streven wij naar aardgasloze verwarming en warmwatervoorziening in de woningen.
Onze doelstelling sluit ook aan op het overheidsstreven naar aardgasloze woningen, ofwel CO2-neutraal in 2050 en voor de gemeente Meppel zelfs in 2040.
Dit kan op verschillende manieren en wij laten ons hierbij leiden door de zo genoemde “Trias Energetica”.

De “Trias Energetica” is opgebouwd uit de volgende stappen:

  1. Minimaliseer het energieverbruik door zo min mogelijk warmte naar buiten laten te verdwijnen.
  2. Wek de energie die je dan nog nodig hebt duurzaam op.
  3. Gebruik zo efficiënt mogelijke apparatuur om het restant van de dan nog benodigde energie in je woning te krijgen.

Het begrip duurzaamheid omvat veel meer onderwerpen, zoals mobiliteit, beperking van afvalstromen, voorkomen van hittestress enz.
Wij willen ons echter beperken tot informatie over vermindering energieverbruik en CO2-uitstoot van woningen om te voorkomen dat we niet meteen “overlopen” en door de bomen het bos niet meer zien.

Terug naar inhoudsopgave

Warmteplan Oosterboer

 

Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) heeft het warmteplan Oosterboer vastgesteld. Samen met inwoners van Oosterboer, waaronder de leden van de werkgroep Duurzaam Oosterboer , heeft de gemeente Meppel een warmteplan gemaakt voor de wijk. De gemeente Meppel wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Alle inwoners en bedrijven gebruiken dan alleen energie uit duurzame bronnen. Aardgasvrij dus. In dit warmteplan staat stap voor stap beschreven hoe inwoners huizen en gebouwen in Oosterboer duurzaam kunnen verwarmen.

Stappenplan

Het plan helpt inwoners om aan de slag te gaan met een persoonlijk stappenplan. Niet alle woningen in Oosterboer zijn goed genoeg geïsoleerd om op een duurzame manier te verwarmen. Daarom is goed isoleren de eerste stap. Wanneer een woning al voldoende is geïsoleerd, is de overstap van verwarmen met een cv-ketel naar een volledig elektrische warmtepomp mogelijk. Een hybride warmtepomp of een all-electric ready warmtepomp in combinatie met een cv-ketel is ook mogelijk zonder optimale isolatie, maar maakt de woning niet direct gasloos.

Warmtenet

Voor een deel van de Veldenbuurt en Verzetsbuurt is het draagvlak voor een warmtenet verkend. Een warmtenet is een oplossing waarbij meerdere huizen via dezelfde warmtebron verwarmd worden. Op dit moment zijn er nog te veel onzekerheden, ook bij bewoners, om met een warmtenet door te gaan. De gemeente gaat hierover het komende jaar in gesprek met bewoners uit beide buurten. Dit houdt in, dat het naar alle waarschijnlijkheid nog vele jaren kan duren voordat zo’n warmtenet eventueel is gerealiseerd. Een individuele overstap naar bijv. een (hybride) warmtepomp blijft ondertussen wel mogelijk.

Van het Warmteplan wordt begin april 2025 ook een verkorte versie gepubliceerd door de gemeente. De presentatie hiervan vindt plaats op zaterdag 5 april 2025 bij het winkelcentrum Oosterboer van 10.00 uur tot 14.00 uur. Zodra de verkorte versie gereed is, kun je deze ook downloaden.
Download  hier het volledige Warmteplan Oosterboer.

Terug naar inhoudsopgave

Woningisolatie

Een belangrijke stap in het verduurzamen van je woning is het beperken van het energieverbruik door zo min mogelijk warmte naar buiten te laten verdwijnen. Dit kan door de schil van je woning goed te isoleren. Denk daarbij aan gevel-, dak- en vloerisolatie en isolerende beglazing in de vorm van HR++ of triple glas. Dit geldt met name voor woningen die gebouwd zijn tot 1992 en in mindere mate voor woningen die gebouwd zijn tussen 1992 en 2013. Woningen die daarna zijn gebouwd voldoen normaal gesproken al aan hoge isolatie-eisen.
Over het onderwerp woningisolatie en bijbehorende subsidie- en financieringsmogelijkheden werd op 14 januari 2025 een voorlichtingsavond gehouden in wijkcentrum De Boerhoorn. Deze avond werd georganiseerd in samenwerking met het Drents Energie Loket (DEL). Tijdens de presentatie passeerden veel mogelijkheden om je huis qua isolatie te verbeteren de revue.

Wil je de presentatie nog eens zien, dan kun je deze hier bekijken en/of downloaden.

Natuurvriendelijk isoleren

 

Bij het isoleren van gevel of dak ben je verplicht om rekening te houden met beschermde diersoorten die in je huis kunnen wonen: huismus, vleermuis en gierzwaluw.
Tijdens de werkzaamheden kun je de verblijfsplaats van deze kwetsbare soorten vernielen of zelfs dieren doden. De dieren krijgen bij natuurvriendelijk isoleren eerst de kans om te ontsnappen uit de woning en kunnen niet meer terugkeren.

Ecologisch toezicht en onderzoek

Bij iedere bouw- of sloopactiviteit is een flora en fauna onderzoek verplicht. Hierbij wordt ook gekeken naar de natuurkalender. Op deze kalender staat aangegeven welke perioden geschikt zijn om je huis natuurvrij te maken.
Opmerking: tot 2027 mag je als huiseigenaar de woning natuurvriendelijk laten isoleren zonder uitgebreid onderzoek, mits dit gebeurt buiten de winterslaap en het kraamseizoen van de vleermuizen. In de praktijk betekent dit dat de spouwmuren diervrij gemaakt kunnen worden in de periode van begin augustus tot half november en in een korte periode van begin maart tot begin april. Zorg er dus voor dat je isolatieproject in deze perioden wordt uitgevoerd.

Laat de isolatiewerkzaamheden uitvoeren door een bedrijf dat werkt volgens de voorwaarden voor natuurvriendelijk isoleren.
Kijk voor meer informatie en gecertificeerde isolatiebedrijven op natuurvriendelijkisoleren.nl

Lastig? Er zijn ook voordelen!
De huismus bestuift planten. Nog beter, ze eten naast zaden ook insecten en spinnen. Het is goed nieuws als je gierzwaluwen rondom je huis hebt. Om hun eigen honger en die van hun jongen te stillen, eten ze tijdens het broedseizoen wel 20.000 insecten per nacht. Vleermuizen zijn echte muggenjagers en kunnen er per nacht wel 3.000 verorberen.

Terug naar inhoudsopgave

Warmtepompen

In veel situaties is het vervangen van de bestaande cv-ketel door een all-electric of het bijplaatsen van een hybride warmtepomp naast de bestaande cv-ketel een belangrijke stap op de weg naar een gasloze woning.

Begin 2024 werden door de werkgroep over dit onderwerp 3 informatiebijeenkomsten georganiseerd. In totaal hebben ruim 200 bewoners een van de avonden bezocht. Tijdens deze avonden gaf energieadviseur Wim Meijer een uitgebreide presentatie over de verschillende soorten warmtepompen die je kunt toepassen in een woning. Tijdens de avond werd ook aangegeven dat er forse subsidies beschikbaar zijn voor de aanschaf en aanleg van een installatie met een warmtepomp. Meer over subsidies,  financiering en de voorwaarden vind je  o.a. op de websites van RVO en gemeente Meppel. Tenslotte werd de mogelijkheid om een energiecoach in te schakelen genoemd. Aanvragen kan via de internetsite van de gemeente Meppel. Hier vind je ook informatie over het Drents Energieloket. Bij deze organisatie kun je telefonisch of per mail terecht met vragen over het energiezuiniger maken van je woning.

Wil je de presentatie nog eens zien, dan kun je deze hier bekijken en/of downloaden.

Terug naar inhoudsopgave

Welke 7 stappen volgen voor een gasloze woning. Wat is nodig?

 

 

 

 

 

 

Schematische weergave van een woning met een lucht-water warmtepomp (links) en een water-water bodemwarmtepomp (rechts)

In de volgende stappen wordt beknopt weergegeven wat er gedaan moet worden en wat de aandachtspunten zijn als je besluit om je woning volledig gasloos te maken door het installeren van een all-electric warmtepomp. Neem voor het aanbrengen van extra isolatie contact op met een erkend isolatiebedrijf. Een warmtepomp dient te worden geplaatst door een erkende installateur.

  1. Zorg voor een goede isolatie van de woning en verbeter die indien nodig.
    Begin met het beperken van je energieverbruik door de schil van je huis te isoleren. Want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken of in te kopen van je energieleverancier.
  2. Zorg voor goede ventilatie in de woning.
    Ventilatie in en onder de woning is heel belangrijk voor de gezondheid, met name als door isoleren naden en kieren beter zijn afgedicht. Het zorgt voor een goede vochthuishouding, waardoor schimmels geen kans hebben om te groeien. Daarnaast kunnen verontreinigende stoffen naar buiten als er goed wordt geventileerd.
  3. Maak lage temperatuur verwarming (LTV) mogelijk.
    Een warmtepomp werkt het gunstigst bij lage watertemperaturen van de cv-installatie. Dit is het geval als de woning is voorzien van wand- of vloerverwarming of als er lage temperatuur (LT) radiatoren en/of convectoren aanwezig zijn. Wil je weten of je installatie hieraan al voldoet, dan kun je bijvoorbeeld de hiervoor genoemde verwarmingstest van Milieucentraal doen en dit overleggen met je installateur.
  4. Laat, indien nodig, de groepenverdeler in de meterkast aanpassen in overleg met de installateur.
    1. Vaak is voor een all-electric warmtepomp een 3-fasenaansluiting in plaats van de standaard 1-faseaansluiting nodig.
    2. Denk ook aan een aparte groep voor een elektrische kookplaat/oven als deze er nog niet is.
    3. Een 3-fasenaansluiting, indien noodzakelijk, zelf op tijd aanvragen. Dit kan op de site van het netwerkbedrijf Enexis.
      Houd er rekening mee, dat het vaak enkele maanden kan duren voordat de aansluiting wordt aangepast.
  5. Laat de cv-ketel vervangen door een all-electric warmtepomp met bijbehorende warmwatervoorziening/boiler.
    Kies voor de locatie van de buitenunit in overleg met de installateur een plaats die voor zo min mogelijk overlast zorgt, zowel voor wat betreft het aanzien en minstens zo belangrijk wat betreft het geluid voor jezelf als je buren.
    Je wilt natuurlijk niet dat je buren geluidsoverlast of zelfs ernstige hinder hebben door je warmtepomp. Hier zijn ook regels voor. Sinds 1 april 2021 gelden de volgende eisen:

    1. Tussen 19:00 uur en 7:00 uur (’s avonds en ’s nachts dus) mag de warmtepomp maximaal 40 decibel geluid maken op de erfgrens met de buren.
    2. Tussen 7:00 uur en 19:00 (overdag dus) is dit maximaal 45 decibel.
    3. Woon je in een appartement? Dan wordt het geluid niet gemeten op de erfgrens, maar in ramen van de buren die open kunnen.
    4. Deze eisen gelden voor warmtepompen die vanaf 1 april 2021 zijn of worden geïnstalleerd.
    5. Goed om te weten: sommige warmtepompen hebben een speciale nachtstand. Hierdoor maken ze ’s nachts minder geluid dan overdag.
  6. Laat de gaskookplaat (en evt. oven) vervangen door een inductiekookplaat (en evt. elektrische oven).
  7. Nadat de warmtepomp en evt. kooktoestellen werkend zijn aangesloten, kan de gasaansluiting verwijderd worden. Vraag dit in overleg met de installateur op tijd aan bij mijnaansluiting.nl.
    Houd er rekening mee, dat het vaak enkele maanden kan duren voordat de aansluiting wordt verwijderd.

Opmerking: bij het onderwerp “Warmtepompen” kun je voor meer informatie over warmtepompen de presentatie van de in januari 2024 gehouden voorlichtingsavonden downloaden.

Terug naar inhoudsopgave

Energie (gas) besparen met een hybride warmtepomp. Wat is mogelijk?

 

 

 

 

 

 

Schematische weergave van een woning met een hybride lucht-water warmtepomp

Indien je een nog niet zo’n oude cv-ketel hebt, die nog jaren mee kan, kun je ook gas besparen door toepassing van een hybride warmtepomp samen met de bestaande cv-ketel.
Is de nog resterende levensduur van de cv-ketel niet zo heel lang meer, dan is het goed om aan een all-electric ready hybride warmtepomp te denken. Dit type warmtepomp kun je later, na soms een kleine aanpassing, als all-electric warmtepomp gaan toepassen zonder gebruik van een cv-ketel. Deze is meestal al energiezuiniger dan een standaard hybride warmtepomp. Het elektraverbruik zal met gebruik van een hybride warmtepomp al wel toenemen.

In de volgende stappen wordt beknopt weergegeven wat er gedaan kan of moet worden en wat de aandachtspunten zijn als je besluit om een hybride warmtepomp te laten installeren. Neem voor het aanbrengen van extra isolatie contact op met een erkend isolatiebedrijf. Een warmtepomp dient te worden geplaatst door een erkende installateur.

Ook bij gebruik van een hybride warmtepomp kun je onderstaande extra energiebesparende maatregelen en installatieaanpassingen nog uitvoeren.

  1. Zorg voor een goede isolatie van de woning en verbeter die indien mogelijk.
    Hoewel het bij toepassing van een hybride warmtepomp niet beslist noodzakelijk is, kun je beginnen met het beperken van je energieverbruik door de schil van je huis beter te isoleren. Want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken of in te kopen van je energieleverancier.
  2. Zorg ook voor een goede ventilatie in de woning.
    Ventilatie in en onder de woning is heel belangrijk voor de gezondheid, met name als door isoleren naden en kieren beter worden afgedicht. Het zorgt voor een goede vochthuishouding, waardoor schimmels geen kans hebben om te groeien. Daarnaast kunnen verontreinigende stoffen naar buiten als er goed wordt geventileerd.
  3. Bij de keuze voor een hybride warmtepomp hoeft het afgiftesysteem van de verwarmingsinstallatie in principe niet te worden aangepast.
    Het energieverbruik kun je nog wel verder verlagen door het systeem geschikt te laten maken voor lage temperatuurverwarming (LTV). Denk hierbij aan wand- of vloerverwarming en aan lage temperatuur (LT) radiatoren of convectoren.
    Een warmtepomp en HR-ketel werken nl. het gunstigst bij lage watertemperaturen van de cv-installatie. Wil je weten of je installatie hieraan al voldoet, dan kun je bijvoorbeeld de hiervoor genoemde verwarmingstest van Milieucentraal doen en dit overleggen met je installateur.
  4. Laat, indien nodig, de groepenverdeler in de meterkast aanpassen in overleg met de installateur.
    1. Een 3-fasenaansluiting is bij een standaard hybride warmtepomp niet altijd nodig. Bij een all-electric ready warmtepomp soms wel.
    2. Denk ook alvast aan een aparte groep voor een elektrische kookplaat/oven als deze er nog niet is.
    3. Een 3-fasenaansluiting, indien noodzakelijk, zelf op tijd aanvragen. Dit kan op de site van het netwerkbedrijf Enexis.
      Houd er rekening mee, dat het vaak enkele maanden kan duren voordat de aansluiting wordt aangepast.
  5. Laat de hybride warmtepomp installeren en aansluiten door een erkende installateur.
    Kies voor de locatie van de buitenunit in overleg met de installateur een plaats die voor zo min mogelijk overlast zorgt, zowel voor wat betreft het aanzien en minstens zo belangrijk wat betreft het geluid voor jezelf als je buren.
    Je wilt natuurlijk niet dat je buren geluidsoverlast of zelfs ernstige hinder hebben door je warmtepomp. Hier zijn ook regels voor. Sinds 1 april 2021 gelden de volgende eisen:

    1. Tussen 19:00 uur en 7:00 uur (’s avonds en ’s nachts dus) mag de warmtepomp maximaal 40 decibel geluid maken op de erfgrens met de buren.
    2. Tussen 7:00 uur en 19:00 (overdag dus) is dit maximaal 45 decibel.
    3. Woon je in een appartement? Dan wordt het geluid niet gemeten op de erfgrens, maar in ramen van de buren die open kunnen.
    4. Deze eisen gelden voor warmtepompen die vanaf 1 april 2021 zijn of worden geïnstalleerd.
    5. Goed om te weten: sommige warmtepompen hebben een speciale nachtstand. Hierdoor maken ze ’s nachts minder geluid dan overdag.
  6. Je kunt overwegen de gaskookplaat (en evt. oven) alvast te laten vervangen door een inductiekookplaat (en evt. elektrische oven). Omdat je de woning niet direct geheel gasloos maakt is dit niet beslist noodzakelijk.

Opmerking: bij het onderwerp “Warmtepompen” kun je voor meer informatie over warmtepompen de presentatie van de in januari 2024 gehouden voorlichtingsavonden downloaden.

Terug naar inhoudsopgave

Tips voor energiebesparing

Milieu Centraal verwarmingstest

Wil je weten of je verwarmingsinstallatie geschikt is voor een Laag Temperatuur (LT) warmtebron zoals een warmtepomp? Doe dan dit stookseizoen mee aan de verwarmingstest van Milieucentraal en stel je ketel af op een maximale cv-verwarmingstemperatuur van 50 °C (let op: niet de tapwatertemperatuur). Als tijdens de test blijkt dat je woning dan ook bij lage buitentemperaturen tijdens een vorstperiode comfortabel warm wordt, dan is deze waarschijnlijk ook geschikt om te worden verwarmd met een warmtepomp.
Meer informatie en aanmelden voor de verwarmingstest kan hier op de site van Milieucentraal.

 

 

Terug naar inhoudsopgave

SlimWonen App

Voor bewoners van zowel koop– als huurwoningen in de gemeente Meppel is de SlimWonen App beschikbaar om het energieverbruik in de gaten te houden en aan de slag te gaan met slimme tips.

Meer informatie over deze app vind je op de site van SlimWonen.

 

 

Terug naar inhoudsopgave

 

Energiespreekuur

Regelmatig houden wij als werkgroep Duurzaam Oosterboer een energiespreekuur.
Dit is van 19.30 tot 20.30 uur in het wijkpunt Oosterboer aan de Osseweide 1b (naast Doomijn kinderopvang).

Op de volgende data wordt er in het voorjaar van 2025 een energiespreekuur gehouden

4 maart,
18 maart
1 april
15 april

Heb je een vraag over het verduurzamen van je woning, subsidies, financiering of het warmteplan, dan kan een van de werkgroepleden je wellicht verder helpen om de juiste weg te vinden.

 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief

Een aantal keren per jaar sturen we de bewoners die zich hiervoor hebben aangemeld een nieuwsbrief over de activiteiten e.d. van de werkgroep.
De nieuwsbrieven kun je downloaden. Klik op de titel om de betreffende nieuwsbrief te openen.

Nieuwsbrief Duurzaam Oosterboer mei 2024 nr.1
Nieuwsbrief Duurzaam Oosterboer mei 2024 nr. 2
Nieuwsbrief Duurzaam Oosterboer juli 2024 nr.3
Nieuwsbrief Duurzaam Oosterboer november 2024 nr.4
Nieuwsbrief Duurzaam Oosterboer februari 2025 nr.5

Scan de QR-code om je aan te melden en je ontvangt de volgende nieuwsbrieven in het opgegeven mailadres.

Terug naar inhoudsopgave

Energiecoaches Meppel

Wil je aan de slag met energiebesparing in jouw woning, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is een energiecoach iets voor jou! Een energiecoach komt bij je thuis en geeft tips en informatie over alle onderdelen waar energie bespaard kan worden.

Denk hierbij aan de energierekening, welke isolerende maatregelen een optie kunnen zijn, het energieverbruik van apparaten, installaties en verlichting en jouw eigen energiegebruik.

 

Wat is een energiecoach?

Een energiecoach is een vrijwilliger, getraind als specialist in energiebesparing. De energiecoach deelt graag tips over het verlagen van het energieverbruik of het verduurzamen van je woning. Het maakt niet uit of je een woning huurt of hebt gekocht, iedereen kan slimmer met energie omgaan. Alle inwoners zowel huurders als woningeigenaren van de gemeente Meppel kunnen een energiecoach inschakelen. De Meppeler energiecoach is onafhankelijk, en helpt je gratis zonder commercieel oogmerk! De energiecoach komt gratis langs om te kijken waar voor je woning de bespaarkansen liggen. De energiecoach geeft advies en kan je helpen om de juiste materialen aan te schaffen, zoals radiatorfolie, bespaarstekkers of tochtstrippen.

Bekijk de video

Meer weten over wie de energiecoaches zijn en wat ze doen? Bekijk dan dit filmpje.

Maak een afspraak

Wilt je energie besparen, maar je weet niet goed hoe? Meld je aan voor persoonlijk advies via info@energiecoachmeppel.nl. Eén van de energiecoaches neemt contact met je op voor het plannen van een afspraak.

Samenwerking

De energiecoaches zijn een gezamenlijk initiatief van Energie Coöperatie Duurzaam Nijeveen, gemeente Meppel, woningcorporaties Actium en Woonconcept, huurdersverenigingen en Meijer Verduurzaamt.

Terug naar inhoudsopgave

Links

Via de volgende links vind je interessante informatie over het verduurzamen van je woning.

Terug naar inhoudsopgave

Agenda

5 april 2025, lancering publieksversie Warmteplan Oosterboer in het winkelcentrum Oosterboer.

Terug naar inhoudsopgave

Contact

E-mail: wil je in contact komen met een van de leden van de werkgroep Duurzaam Oosterboer, dan kan dat door een E-mail te sturen (duurzaamoosterboer@gmail.com)

 

Kijk voor informatie ook eens op onze Facebookpagina. Klik hier of scan de QR-code.

 

Terug naar inhoudsopgave